Przepisy

Babka cytrynowa z lukrem malinowym

Od momentu pojawienia się zdjęcia z wyżej wymienionym wypiekiem otrzymuje od Was ogromne ilości wiadomości –
jak to ? skąd taki kolor ?, jak to możliwe ?, kiedy będzie przepis ?

Historia tego wypieku wywodzi się z mojego domu, a mianowicie czasów, kiedy to ja byłem dzieckiem i mieszkałem jeszcze w domu rodzinnym z mamą i babcią. Moja babcia nigdy nie była jakimś specjalnym mistrzem wypieków słodkich, ale jak zrobiła cytrynową babkę to był sztos ! Pokazywała mi ten przepisy kilka, a może nawet i kilkanaście razy, ale z biegiem czasu postanowiłem wprowadzić trochę zmian oraz metod jego przygotowania.

Wiadomo … stare czasy nawiązują do tłustych oraz ciężkich wypieków, które zawierały ogrom cukru.
Oczywiście nie twierdzę, że te wypieki były złe ! Broń boże tak mówić … ale z biegiem czasu pewne składniki można zamienić na inne, a dzięki temu otrzymać jeszcze lepszy smak.

chociażby moja babcia nigdy nie dodawała świeżo tartej skórki z cytryny lub prawdziwego masła.
Niemniej jednak, kiedy bywałem w domu, a ciasto było zrobione to zawsze blacha była czyszczona do ostatniego okruszka 🙂

BABKA CYTRYNOWA Z LUKREM MALINOWYM
ILOŚĆ: ok. 8 porcji ciasta
CZAS: 90 minut wyrastania + 35-40 minut pieczenia

SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
3 jajka
1 cytryna (sok + skórka)
120 ml ciepłego mleka
60 g cukru
60 g masła w temp. pokojowej
15 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
90 g malin

SKŁADNIKI NA LUKIER:
4 łyżki soku z malin
1 szklanka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babkę oprócz malin przełóż do szklanej misy lub miksera. Robiąc to ręcznie musisz mieszać całość do momentu całkowitego połączenia się składników przez ok. 5-6 minut. Używając miksera wystarczy 4-5 minuty na średnich obrotach. Na koniec wmieszaj maliny za pomocą łyżki lub szpatułki. Misę zakrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na moment wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez ok 60 minut.
Formę na babkę wysmaruj masłem, przełóż wcześniej przygotowaną masę i ponownie odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 175 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw Twoje ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiczkach na czas ok 10 minut.

Składniki na lukier mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy ciasto będzie już totalnie wystudzone to dopiero wtedy możesz zacząć polewać je cukrem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *