Przepisy

Ciasto bananowo sernikowe

Od czasu do czasu przeglądam Wasze profile na instagramie.
Często się Wami inspiruje, dzięki czemu mam możliwość tworzenia nowych przepisów. Poznawanie nowych metod gotowania, pieczenia wypieków, czy też gotowania dań wytrawnych jest dla mnie jak szkoła kulinarna. Nigdy nie mówię o sobie, że jestem chodzącą książką kulinarną, ani też specjalistą w tej dziedzinie, ale chętnie staram się dzielić tym co potrafię.

Jakiś czas temu wpadłem na profil Michała(@mehowthe), którego obserwuje od pewnego czasu. Jego wypieki są proste, często klasyczne, ale wyglądające tak domowo – smacznie ! Smaki, które pokazuje u siebie na profilu powodują u mnie po prostu chęć pójścia do kuchni, wyciągnięcia miski oraz miksera, a następnie mieszania wszystkich składników, żeby później mogły wylądować w piekarniku.

Tak też właśnie powstał dzisiejszy przepis. Ciasto bananowo sernikowe ze skórką pomarańczy i orzechów, które chwile po upieczeniu zostało zmiecione w sekundę dało mi sporo radochy. Składniki zawarte w tym przepisie są podstawowe, ale zamienione na bardziej zdrowe – dzięki czemu podczas jedzenia nie było aż takich wyrzutów sumienia, że się tyle zjadło 🙂

Po zamieszczeniu zdjęcia z ciastem wielu z Was pytało, czy można dostać przepis. Wydaje mi się, że to wszystko było spowodowane prostym zdjęciem samego wypieku, którego dawno nie było u mnie na stronie. Moje przepisy z reguły są proste, ale często w nich znajduje się jakiś specjalny składniki. Obiecuję, że tym razem będzie totalna łatwizna.
Zresztą zobaczcie sami na składniki poniżej …

CIASTO SERNIKOWO BANANOWE:
ILOŚĆ: BLASZKA 24 cm x 24 cm
CZAS: 55 MINUT

SKŁADNIKI:
– 3 dojrzałe banany
– 50 g masła
– 50g miodu (wykorzystałem miód manuka)
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 200 g mąki żytniej

MASA SEROWA:
– 100 g twarogu 0%
– 100 g jogurtu greckiego
– 1 jajko
– skórka z 1 pomarańczy
– 1 łyżka miodu
– szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Banany zagnieć widelcem (lub mikserem) na gładką masę. Dodaj jajka oraz przestudzone i rozpuszczone masło. Wymieszaj.
Wrzuć pozostałe składniki i całość ponownie przemieszaj do połączenia się wszystkich produktów.

MASA SEROWA:
Białko ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę, a resztę zblenduj mikserem na gładką masę. Za pomocą szpatułki wmieszaj ubite białko do masy serowej – zrób to spokojnym i powolnym ruchem, aby nie zniszczyć konsystencji białek.
Niechlujnym ruchem wmieszaj całość do masy bananowej – dosłownie lekko przemieszaj. Nie wszystko musi się idealnie połączyć 🙂

WYKOŃCZENIE:
Masę bananowo serową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 175 st. C. Całość pieczemy ok 40 – 45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika lub na kratce cukierniczej.

6 komentarzy

      • Lobuzwkuchni

        Od czasu do czasu warto zjeść “coś normalnego” dla mnie to codzienność dla innych to rzadkość 🙂 Mimo wszystko wydaje mi się, że w diecie powinien zostać zachowany balans ! Dzięki temu mamy możliwość skosztowania wszystkiego po trochu i zyskujemy na nowych doznaniach. Dziękuję !

    • Lobuzwkuchni

      Od czasu do czasu detoks od cukru i niezdrowych składników jest wręcz wskazany ! 🙂 Ja w tym przepisie zamiast miodu używałem również słodzika i dawao radę. Cieszę się, że przepis się podoba ! Koniecznie daj znać jak wyszło. Buziak ! x

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *