Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/lifecode/lobuzwkuchni.pl/wp-content/plugins/wd-facebook-feed/framework/WDFacebookFeed.php on line 737
Ciasto z białą czekoladą bez pieczenia - Łobuz w Kuchni
Przepisy

Ciasto z białą czekoladą bez pieczenia

Jak tylko wstawiłem zdjęcie kawałka tego ciasta do internetu tak nagle posypała się lawina pytań kiedy wrzucę przepis 🙂 Ciasto jak ciasto – nie spodziewałem się, że może wywołać aż takie zamieszanie na moich social media przyznam szczerze. Lekkie o bardzo kremowej konsystencji z dodatkiem wanilii i białej czekolady na spodzie z ciasteczek imbirowych.

Dlaczego zatem wybrałem opcje bez pieczenia skoro mogłem użyć piekarnika ?
No właśnie tutaj pojawia się mały problem, ponieważ od pewnego czasu w moim domu popsuł się piekarnik i lada dzień powinien pojawić się nowy. Znam również samego siebie i jeśli czuję, że brakuje mi cukru i najzwyczajniej w świecie mam chęć na coś słodkiego to nie będę czekał tak długo ! Swoją drogą nie każdy też w domu ma sprawy piekarnik lub w ogóle ma go w domu.

Niemniej jednak przepis jest bardzo prosty i nie wymaga super umiejętności cukierniczych aby go przygotować. A przecież każdy zasługuje na trochę słodyczy w życiu, prawda ?

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
ILOŚĆ: TORTOWNICA O ŚREDNICY 22/24 cm
CZAS: przygotowanie: 30 min, chłodzenie min. 120 min.

SKŁADNIKI:
300 g ciastek imbirowych
80 g roztopionego masła
400 ml kremówki
300 g białej czekolady
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru pudru
3 jabłka + łyżka masła
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
Za pomocą miksera rozdrabniamy ciastka (tak by wyglądały jak piasek) i dodajemy roztopione masło, mieszamy. Całość przesypujemy do tortownicy i dokładnie dociskając wypełniamy po brzegi (użyłem do tego szklanki aby wyszło tak równo jak na zdjęciu). Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Czekoladę z dodatkiem wanilii roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok i czekamy aż porządnie się ostudzi. Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy do 1/2 objętości (tak aby była gęsta, ale nie sztywna jak bita śmietana). Dodajemy przestudzoną czekoladę i całość porządnie mieszamy. Kremową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej ciastkami i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, ale najlepiej na całą noc, ponieważ masa musi dobrze stężeć. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na maśle z dodatkiem cynamonu i cytryny. Przestudzamy i wykładamy nimi górę naszego ciasta.

Ps. Jeśli nie znajdziesz wanilii w Twoim sklepie, a będzie dostępna biała czekolada z wanilią to nic się nie stanie jeśli pominiesz ten składnik 🙂

Ps2. Pamiętaj, że ciasto jest na bazie kremówki oraz czekolady i nie lubi zbyt długo siedzieć w pokojowej temperaturze. Dodatnia temperatura spowoduje, że ciasto zacznie się rozjeżdżać na boki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *