Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/lifecode/lobuzwkuchni.pl/wp-content/plugins/wd-facebook-feed/framework/WDFacebookFeed.php on line 737
Tort bezowy - Łobuz w Kuchni
Przepisy

Tort bezowy

Jest prosty i elegancki, ale potrafi płatać figle !

Wystarczy kilka stopni za dużo i robi się wręcz beżowy, natomiast kilka stopni w dół i czekamy godzinami, aż się całkowicie upiecze … Niemniej jednak Pavlova to królowa deserów, która sięga ciekawej historii mówiącej o rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej wówczas tańczącej podczas pobytu w Perth/ Australia. Chętnym poznania tej historii zdecydowanie polecam, aby się w niej zagłębić, ponieważ spór o ten deser toczy batalię pomiędzy Australią a Nową Zelandią ! 🙂

Wracając jednak do deseru i jego przygotowania.
Tak naprawdę nie potrzebujemy zbyt wielu składników, aby go przygotować, ponieważ kluczową rolę grają głównie białka jaj oraz cukier. Mówię, że są kluczowe, ponieważ bez tego pavlovy nie wykonamy, a beza na aqua fabie znacząco się różni od oryginału 🙂
Z tego przepisu korzystam już od kilku lat i szczerze mówiąc, za każdym kolor wygląda inaczej, ponieważ wiele zależy od tego, jaki mamy piekarnik – musi wręcz działać idealnie, aby beza była śnieżno biała i chrupiąca a najlepiej lekko popękana na zewnątrz.

SKŁADNIKI: 
4 białka jaj
250 g cukru kryształ
1/2 soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
* opcjonalnie tarta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Białka wraz z solą ubijamy na najwyższej mocy miksera do momentu, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru na minute, zmniejszając obroty miksera do momentu ubicia bardzo sztywnej piany. Dodajemy sok z cytryny oraz wodę mieszając do połączenia się składników. Na sam koniec przesiewamy mąkę ziemniaczaną przez sitko i za pomocą szpatułki, łyżki lub czegokolwiek co wpadnie nam pod rękę, mieszamy, aż całość wniknie w puszystą pianę – uważamy, aby nie powstały grudy.
Tak przygotowaną masę bezową rozkładamy na dwa rozrysowane kręgi na papierze do pieczenia (każdy ok. 10 cm) i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C z funkcją termoobiegu. Po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy ok. 90 minut, zaglądając od czasu do czasu (bez otwierania drzwi piekarnika !). Po upływie czasu pieczenia uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezę do całkowitego przestudzenia. Płaty bezowe smarujemy obficie dowolnym kremem (np. jak u mnie na bazie mascarpone oraz białej czekolady), przekładamy świeżymi owocami oraz polewamy Orange curdem.

ORANGE CURD na oliwie z oliwek: 
sok z 2 pomarańczy
40 ml oliwy z oliwek
80 g cukru
3 żółtka
skórka z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:
* Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperature.
Składniki przekładamy do szklanej misy i za pomocą kąpieli wodnej podgrzewamy do momentu, aż wszystko zemulguje tworząc gęsty krem – mieszając co jakiś czas, aby nie zrobić pomarańczowej jajecznicy 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *