Przepisy

Lekkie ciasto czekoladowe bez pieczenia

Bo to co najbardziej mi zakazane smakuje najlepiej ! 馃檪

Historia tego ciasta jest kr贸tka i zwi臋z艂a, poniewa偶 o czekoladzie nie ma si臋 co za wiele rozpisywa膰 – ka偶dy j膮 lubi.
Nie maj膮c pewnego razu piekarnika chcia艂em zje艣膰 co艣 s艂odkiego, a 偶e mia艂em tylko jakie艣 ciastka oraz czekolad臋 i 艣mietank臋 to stwierdzi艂em, 偶e b臋dzie prosto i bez wymy艣lania.

Ciesz臋 si臋, 偶e ogl膮dam r贸偶nego rodzaju programy kulinarne (w wi臋kszej mierze te zagraniczne), poniewa偶 to w艂a艣nie One s艂u偶膮 mi pomoc膮 oraz nowymi inspiracjami. Kiedy艣 widzia艂em jak przyrz膮dzane s膮 ciasta na bazie mus贸w z czekolady i 艣mietanki, kt贸re p贸藕niej s膮 mro偶one, a nast臋pnie 艣wietnie si臋 utrzymuj膮. Tak te偶 w prosty spos贸b powsta艂 ten deser …

Prosty, tani, a do tego smaczny ! – bo czekoladowy.

SK艁ADNIKI:
100 g ciastek
25 g mas艂a
450 ml 36 % krem贸wki
100 g czekolady mlecznej
ok. 1 艂y偶ki kakao
ulubione owoce – najlepiej kwa艣ne typu maliny etc.

PRZYGOTOWANIE:
Ciastka gnieciemy niczym piasek, dodajemy roztopione mas艂o i mieszamy do po艂膮czenia si臋 w jednolit膮 mas臋.
Czekolad臋 roztapiamy w k膮pieli wodnej, odstawiamy do ca艂kowitego przestudzenia, a nast臋pnie 艂膮czymy z ubit膮, ale nie przebit膮 krem贸wk膮 – otrzymamy w tym momencie pi臋kny, kawowy kolor. Sp贸d keks贸wki wyk艂adamy mas膮 ciastkow膮, rozk艂adamy r贸wnomiernie mas臋 czekoladow膮 i wk艂adamy do lod贸wki na ok. 1,5/ 2 聽godzin. Gdy ciasto b臋dzie ju偶 porz膮dnie zmro偶one to przek艂adamy je do lod贸wki na kolejn膮 godzin臋. Tak przygotowane ciasto wyci膮gamy z lod贸wki, posypujemy kakao i serwujemy dos艂ownie na moment przed podaniem z racji i偶 nie lubi zbyt ciep艂ych temperatur, smacznego 馃檪

* ps. Je艣li chcesz aby ciasto by艂o 艂atwe do wyci膮gni臋cia to zalecam tu偶 na samym pocz膮tku foremk臋 wy艂o偶y膰 foli膮 spo偶ywcz膮 i dos艂ownie chwile po wyci膮gni臋ciu z zamra偶arki prze艂o偶y膰 je bezpo艣rednio na talerz i do lod贸wki.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *