Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/lifecode/lobuzwkuchni.pl/wp-content/plugins/wd-facebook-feed/framework/WDFacebookFeed.php on line 737
Chałka doskonała - Łobuz w Kuchni
Przepisy

Chałka doskonała

Moje poranki często zaczynam na słodko, nie ważne czy to weekend lub środek tygodnia – to już taka tradycja.
Czasami do kawy pojawia się jakieś ciasto, które upiekłem dnia poprzedniego lub po prostu miska granoli z jogurtem greckim.
Nie mniej jednak staram się aby zawsze było inaczej i nie wkradała się monotonia, która powoduje, że nie chcemy jeść śniadań.

Wiedziałem, że miałem jeszcze świeże drożdże w lodówce, myślę, że zostały z pieczenia chleba, który dość często przygotowuję.
Gdzieś tam między półkami w lodówce znalazły się jajka oraz masło, a mąkę pszenna mam zawsze w domu. Tak też w sumie powstała inicjatywa zrobienia domowej chałki, która jest bardzo podobna do żydowskiego chleba challah. Różnica między nimi jest taka, że kultura żydowska posypuje górę sezamem lub makiem, a u nas wyrabia się go bardziej na słodko.

Cóż mogę jeszcze powiedzieć …
Wiadomo nie od dziś, że wypieki drożdżowe pochłaniają sporo czasu oraz cierpliwości oraz siły do wyrabiania ciasta.
Jestem zwolennikiem wyrabiania ciasta ręcznie, a nie maszynowo, ponieważ wtedy mamy większą kontrolę nad danym ciastem. Wychodzę również z założenia, że ciasto wymaga poświęcenia oraz miłości, a do tego odczuwa nasze emocje ! 🙂

SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej (typ.450/480)
80 g masła
30 g drożdży
kogel mogel (2 żółtka + 2 łyżki cukru)
1/2 łyżeczki soli
250 ml mleka 3.2%
1 łyżka cukru
zółtko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE:
W małej misce rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zagnieć widelcem do momentu powstania płynnej mazi. Wlej lekko podgrzane mleko, wymieszaj i górę posyp 2 łyżkami mąki pszennej. Zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10′.
Do szklanej misy przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, roztopione masło, ubity na puszysta pianę kogel mogel oraz wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Początkowo masę wyrabiaj w misce do połączenia się składników, a następnie przełóż na blat/ stolnicę i wyrabiaj przynajmniej do 15 minut (gluten potrzebuje czasu ! :)). Ciasto możesz podsypać lekko mąką jeśli konieczne.
Wyrobioną masę ponownie włóż do miski, zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 
Po upływie czasu wyrastania, zagnieć ciasto ponownie aby wyszło z niego trochę powietrza. Ciasto podziel na 3 pasma, które należy przy pomocy dłoni rozwałkować na długość ok. 25-30 cm. Z trzech pasm zapleć warkocz, końce podkładając pod spód.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć ścierką kuchenną i odstawić na dodatkowe 30 minut odpoczynku.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C, chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i górę można dodatkowo posypać cukrem. Piec około 30/35 minut na złoty kolor. 

Ps. Ja swoją chałkę przygotowałem z 4 pasm ciasta, ale kompletnie nie wiedziałem jak je splatać dlatego warto sobie zobaczyć tutorial na youtube – jeśli macie chęć rzecz jasna 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *