Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/lifecode/lobuzwkuchni.pl/wp-content/plugins/wd-facebook-feed/framework/WDFacebookFeed.php on line 737
Ciastka owsiane z cynamonem - Łobuz w Kuchni
Przepisy

Ciastka owsiane z cynamonem

Jest tak spokojnie, tak błogo i na wszystko mi starcza ostatnio czasu. 
Przede wszystkim cieszę się, ponieważ mam w końcu wystarczająco czasu, aby zejść do kuchni i więcej gotować.
Kiedyś nie byłem fanem płatków owsianych do momentu, aż Michał (@rozkoszny) nauczył mnie jak zrobić owsiankę idealną o której zresztą też tutaj pisałem wcześniej.

LINK DO OWSIANKI: https://lobuzwkuchni.pl/2019/02/13/sniadaniowa-owsianka-z-dodatkami/
LINK DO GRANOLI: https://lobuzwkuchni.pl/2019/07/11/domowa-granola/
GOFRY Z OWSIANKI:https://lobuzwkuchni.pl/2019/03/24/gofry-z-owsianki/
PLACKI OWSIANE: https://lobuzwkuchni.pl/2017/11/15/bananowo-owsiane-placki-miodem-konfitura/ 

Zarówno tutaj na stronie jak na instagramie (@lobuzwkuchni) znajdziecie sporo przepisów dotyczących tego składnika i powiem Wam, że nawet fajnie się zaadaptował w mojej kuchni. Niemniej jednak ciastek owsianych tutaj jeszcze nie było, do dzisiaj !
Początkowo myślałem, że będzie dużo brudzenia i marasu w kuchni, ale z własnego lenistwa zrobiłem to trochę inaczej, myślę, że ta opcja się Wam spodoba. Koniec końców ciasteczka wyszły rumiane, a do tego bardzo kruche o lekkim posmaku cynamonu oraz imbiru. Dodatki te spowodowały, że zyskały na pełniejszym smaku niestandardowej owsianki. 

ILOŚĆ: 13 ciastek
CZAS: 35 minut

SKŁADNIKI:
200 g płatków owsianych górskich
80 g cukru
70 g masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 cm korzenia imbiru
20 g dowolnych orzechów (użyłem migdały)

PRZYGOTOWANIE:
Z 200 g płatków owsianych zabieramy 100 g i mielimy w blenderze na lekką mączkę, mieszamy z pozostałymi płatkami.
Do suchych składników dodaj cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy. Zblenduj masło z jajkiem, imbirem  oraz wodą, dodaj do reszty składników. Całość porządnie przemieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. Wstaw do zamrażarki na 5 minut (dzięki temu będzie łatwiej formować ciasteczka w późniejszym etapie).
Z powstałej masy formuj kulki o wadze 30 g przekładając je na papier do pieczenia (zachowaj odstęp ok. 3 cm pomiędzy). Rozpłaszcz lekko dłonią formując kształt ciastka i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 20/22 minuty.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *