Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/lifecode/lobuzwkuchni.pl/wp-content/plugins/wd-facebook-feed/framework/WDFacebookFeed.php on line 737
Odwrócone ciasto pomarańczowe - Łobuz w Kuchni
Przepisy

Odwrócone ciasto pomarańczowe

W domu zalegały pomarańcze, a znalazły się też spore zapasy cukru. Nie chciałem, aby to było takie zwykłe standardowe ciasto, więc postawiłem na tzw. “up side down orange cake”. Klejące, obfite w sporą porcję masła oraz laski wanilii.
Śmiało mogę powiedzieć, że ciasto wręcz idealne do popołudniowej kawy !

Momentami, gdy zabierasz je łyżka po łyżce z talerza czujesz przypieczone brzegi ciasta, które są dość chrupkie i nadają mu lekkiej słodyczy palonego cukru. Nagle czujesz pełną słodycz pomarańczy dzięki pozostawionej skórce, która celowo została nie obrana z tego prostego, a pełnego smaku owocu ! Czuję trochę jakbym obchodził znowu Święta Bożego Narodzenia, tylko trochę później, bo w marcu.

Niemniej jednak ciasto to ma swoją zaletę – można je mrozić i rozmrażać na każdą okazję, a zawsze będzie idealnie smakowało.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
ILOŚĆ: Blaszka 23cm x 23 cm
SKŁADNIKI:
200 g masła
200 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jogurtu greckiego
2 skórki z pomarańczy
1 jajko
150 g cukru
1 laska wanilii
szczypta soli

+ 2 pomarańcze
200 ml wody
120 g cukru
WSZYSTKIE SKŁADNIKI W POKOJOWEJ TEMP.

PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze sparz wrzątkiem następnie pokrój w plastry i gotuj w syropie cukrowym przez 15 minut (woda + cukier).
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko oraz jogurt grecki. Dodaj kolejno pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na dno blaszki (23cmx23cm) wyłóż plastry pomarańczy, wlej 1/2 zawartości zredukowanego syropu cukrowego oraz przelej masę na ciasto. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C. Pozostaw upieczone ciasto przez ok. 5-10 minut w foremce, następnie ostrożnym ruchem postaraj się przełożyć na talerz i polać pozostałym syropem cukrowym.

Ps. Idealnym dodatkiem może być ubita śmietanka lub serek mascarpone z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *